Nacházíte se v archívu roku 2023 - aktuální ročník naleznete zde.

O prodejcích

ReFashanda je 2denní prodejně-prezentační přehlídka udržitelné módy, oděvních a bytových doplňků.

 

Představí se zde tvůrci vlastní autorské módy, recy a upcyklátoři, renovátoři i inovátoři, zkrátka lidé a organizace, kteří dělají svět lepším. 

Součástí akce bude také bohatý doprovodný program v podobě workshopů na stáncích jednotlivých tvůrců a organizací, dílny a praktické ukázky řemesel a textilních technik, besedy se zajímavými hosty na podiu či módní přehlídka.  

Plán vstupní haly včetně prodejců. 

Plán prostoru před halou včetně prodejců. 

Kdo se na akci představí?

Vyrábím pro ženy high-fashion látkové vložky Klenotky®, které změní jejich menstruaci na fajn kamarádku. Dokonale spolehlivé, pečlivě ušité na šlapacím stroji, ekologické, ryze české a bez chemie. Vložky pro punkerky i něžné víly. Klenotky® jsou první látkové vložky pro ženy s bolestivou menstruací. Ferrari mezi látkovkami! Díky všitým minerálům granátu se z běžné látkové vložky stává malý kousek luxusu, o kterém ví jen jeho nositelka, ale o to větší má cenu. 

Jsem MacramAnnie - macramé umělkyně a autorka originálních drhaných bytových dekorací a módních doplňků. Spojením kvalitních přírodních materiálů ručně vyrábím designové boho kousky, které jsou doladěné do posledního detailu a odráží osobnost každého zákazníka.
Prezentace pouze v sobotu. 

Jsme rodinná modrotisková dílna, která funguje již od roku 1906, a vyrábíme modrotisk tradičním řemeslným způsobem. Evropská technologie výroby modrotisku je od roku 2018 zapsaná na seznam nemateriálního dědictví lidstva UNESCO. Mezi náš sortiment patří lidové výrobky, ale také jsme se přizpůsobili moderním potřebám. Takže u nás najdete módní oděvy, kabelky, ložní prádlo, ale i stolní textil nebo vybavení do bytu. Na festivalu můžete navštívit náš prodejní stánek, zúčastnit se jedné ze dvou přednášek, nebo si můžete zkusit potisknout vlastní výrobek na jednom ze čtyř workshopů, které se v průběhu festivalu budou konat - Registraci na workshop
Více se o Strážnickém modrotisku dozvíte na www.straznicky-modrotisk.cz nebo na facebooku.

Strážnický modrotisk zaštiťuje společnost Arimo, spol. s r.o., kde šijeme i ne-modrotiskové výrobky, a spolupracujeme s většími i menšími oděvními firmami či s živnostníky, a to jak v tuzemsku, tak zahraničí. Více o společnosti Arimo na www.arimo.cz.

Arnika je česká nezisková organizace, která od roku 2001 spojuje lidi usilující o lepší životní prostředí. Naším posláním je chránit přírodu a zdravé prostředí pro budoucí generace doma i ve světě. Dlouhodobě prosazujeme méně odpadů a nebezpečných látek, živé řeky a pestrou přírodu a právo občanů rozhodovat o životním prostředí. Arniku najdete naspolečném stánku s BOIO.

ATELIÉR NA TVRZI nabízí ryze autorskou originální módu z přírodních materiálů, převážně lnu a bavlny ve spojení s tradičními řemesly jako je ruční výšivka, paličkování, tkaní. Snažím se o zkloubení nadčasové módy, tradice a udržitelnosti. Přirozenou součástí tvorby je recyklace a zero waste v projektu VYŠÍVANÝ SEKÁČ. Na stánku budou probíhat workshopy, tvoření na kolíkovém stavu, tak se nezapomeňte zastavit.

Jmenuji se Katka a miluji design a funkčnost. Jsem máma třech dětí - Barunky, Adámka a Kristýnky. V roce 2018 díky těmto třem človíčkům vznikl můj osobní projekt šití pro děti. Pomalu započala započala má cesta a postupný vznik BARKY. Miluji jakoukoliv tvorbu a přírodní materiály. Důležitý je pro mna i původ surovin, recyklace a upcyklace. Proto většina věcí , které u mne najdete, jsou tvořeny z šetrných materiálů. A co u mne můžete najít? Vyrábím svíčky z ECO sojového vosku s esenciálními a vonnými oleji a také vonné vosky - sašetky. Svíčky odlévám do sklenic z láhví od vína nebo plechovek. Také vyrábím bytové doplňky z ekologické kompozitní hmoty.

To jsou opasky z použitých cykloduší a cykloplášťů. Neotřelý design, kde každý kus je originál. Rádi říkáme, že naše opasky jsou opasky s příběhem. Z materiálu, který už zažil své dobrodružství - na horách či na silnicích, při bike krosu, divokém sjezdu nebo jen tak, pohodově alejema. Boio najdete na společném stánku s Arnikou.

Jsme sociální podnik. Vytváříme společně kvalitní a originální výrobky šetrné k životnímu prostředí. Vyrábíme z přírodních i z recyklovatelných materiálů. Upcyklujeme.

Centrum tradičních technologií Příbor zkráceně CETRAT je specializovanou pobočkou Muzea Novojičínska, příspěvková organizace zaměřenou na výzkum a prezentaci archaických technologií – zejména na zpracování přírodních a odpadových materiálů v minulosti. Charakteristické je ojedinělým pojetím muzea kombinujícím muzejní práci s autentickými sbírkovými předmětů s experimenty zaměřenými na rekonstrukci zaniklých rukodělných technik.

Pracovníci CETRAT Příbor Václav Michalička, Petra Vidomusová a Monika Chromečková budou prezentovat využití kopřivového vlákna, suchopýru, zpracování stromové houby choroše a tkát budou netradičně z papíru.

Těšte se na přednášku PhDr. Václava Michaličky, PhD. na téma Textilní materiály v dobách nouze zaměřená na využívání přírodních textilních materiálů, které uměly nahradit nedostatkové obvyklé suroviny v dobách sociálních nouzí a hospodářských krizí. Kopřiva, suchopýr, troudnatec kopytovitý a mnohé další suroviny byly znovu objevovány, vždy když se lidé evropské společnosti dostali do hospodářské a existenční nouze. 

Udržitelný design - móda - Hand MadeUpcyklujeme - přešíváme riflové výrobky a vytváříme originální kusy pro další využití než se promění v odpad.

Věnuji se autorské upcyklované textilní tvorbě. Nepotřebný textil přetvářím do unikátních textilních obrazů i praktických doplňků. Nabízím workshopy upcyklace, soukromé lekce. Ráda šiju na přání zákaznic.

  • EURONA - Anna Chumchalová

Výrobce bytové, vlasové a tělové kosmetiky. Výrobky jsou mimořádně účinné, vhodné pro osoby s citlivou pokožkou a taky pro malé děti. Nabízí více jak 400 výrobků, které jsou převážně koncentrované, neobsahuji chlor a jsou šetrné k životnímu prostředí a k lidskému zdraví. Chcete i vy mít čistý a zdravý domov bez bakterií a plísní? Uklízet rychle, levně a zdravě? Kontaktujte mne pro více informací Anna Chumchalová

Prodejny Genesis, jsou místem, kde se setkávají různé generace lidí nejen z řad potřebných, ale i s tvůrčím duchem a upcyklačním záměrem. V rámci recyklace oděvů si zde zákazníci mohou pořídit spoustu zajímavých kousků nejen na celou sezonu, ale i jen tak nějaký zajímavý kousek do svého kapsulového šatníku, který není součástí běžné konfekce a tím je vyjímečnost modelu nadčasová. Mnohdy si naši zákazníci přijdou jen tak vyčistit hlavu a potěšit se nákupem milé drobnosti, popovídat si. Z Genesis si potom odnášejí nejen oděvy, ale i i knihy a různé doplňky a co víc, mohou aktivně využít naši Eko výzvu, kdy vymění nepotřebné za potřebné a tím pomáhají snižovat CO2. Genesis není jen obchod, Genesis je budoucnost nás všech. Zástpce najdete na společném stánku s organizí Kup Kus

Značka Green Smile šije látkové obaly na potraviny a ekologické produkty do domácnosti, které chtějí být více bezodpadové. Jsme malý sociální podnik, který kromě touhy dělat tento svět hezčí, touží i pomáhat lidem. “Nedívej se na zbytek světa, ale začni od sebe.”... to je heslo, kterým se při tvoření řídíme a je asi i důvodem, proč svou práci tak milujeme. V našem portfoliu najdete funkčné obaly na chléb, svačinové kapsy a ubrousky, pratelné houbičky na nádobí a různé jiné užitečné věci, z kterých máme společně dobrý pocit.

Jsme tradiční česká firma, již od roku 1920, která se zabývá výrobou žakárských tkanin, mezi nejpřednější produkty patří historické a krojové brokáty. Tyto látky si sami navrhujeme a tkáme, tudíž jsou výrobky zcela české. Velmi silnou stránkou je vlastní desinatérské studio, které nám umožňuje vytvářet repliky tkanin. Naše brokáty jsou k vidění na 90 % českých hradech a zámcích. Spolupracujeme s módními návrháři, kteří
vytváří z našich brokátů luxusní oděvy. Zde budeme vystavovat modely od paní Lenky Mulabegovič, pro kterou jsme speciálně tkali brokát z kolekce "SEN".

Ve tvůrčí dílně HELIart se šijí netradiční bavlněné dámské kabelky, peněženky a hedvábné šátky. Každý výrobek je ručně zdoben autorskou malbou. Díky poctivé ruční práci a originálnímu rukopisu malby vznikají pod značkou HELIart neopakovatelné oděvní doplňky, které můžete mít i vy.

JE TO BAZAR Antonína Macka 4, Ostrava - centrum Vítej a objevuj v bazaru, secondhandu, obchodu s věcmi, které už měly svého majitele...Věci na sebe a kolem sebe pro vás vybírám objektivně podle kvality materiálu a provedení, ale také čistě subjektivně podle toho, když mě něco zaujme a věřím, že byste to také mohli ocenit. Dávám možnost poslat dobré věci dále a baví mě průnik generací, protože věk u mých zákazníků absolutně nehraje roli. Chcete něco, co vám sedne? Chcete něco kvalitního, co si přizpůsobíte svému Já? Stavte se podívat, popovídat a objevitJana z JE TO BAZAR který - Je pestrý, proměnlivý a nepravidelný - Baví a inspiruje - Nechá objevit - Připomíná - Je co bylo - Potěší

Re-use centrum Kabinet CB je českobudějovický sociální podnik, jehož snahou je snižování komunálního odpadu a myšlenku environmentálně šetrného podnikání začleňuje do všech svých činností. Mezi ty patří renovace nábytku, redesign drobností do domácnosti, výroba doplňků z přebytečných materiálů, půjčovna nádobí, vyklízení nemovitostí nebo vedení kurzů a workshopů s tématem udržitelnosti. V rámci akce ReFashanda představí Kabinet CB své fungování a nabídne ukázku produktů pocházející z jeho dílen k prodeji. Prezentace jen v pátek.

Již 8 let šijeme Zero waste produkty, a čerstvě také pohodlnou módu, v našich chráněných dílnách v Beskydech.

Kofola se v Česku a na Slovensku vyrábí už více než 60 let. Jsme hrdí na to, že se tento nápoj nezaměnitelné chuti a aroma v průběhu času stal tradičním. Věříme, že láska, se kterou Kofolu připravujeme, je cítit v každém doušku. S láskou jsme připravovali i náš merch #merchcochces. Obleč se doma. Do věcí, ze kterých je cítit láska, od výrobců se šikovnýma rukama a srdcem na pravém místě. My je zkrátka milujeme a věříme, že si získají i tebe. Zástupci Kofoly vystoupí v rámci pátečního programu na podiu, udržitelný merch bude k vidění pouze v pátek.

Kde z hlíny roste radost. Jsme lesní klub v srdci Ostravy. Dětem od 3 do 7 let umožňujeme zažít bezprostřední kontakt s přírodou, vrstevníky a samy se sebou. Pomáháme dětem naplňovat jejich přirozené potřeby - emocionální, sociální, fyzické i intelektuální. Vytváříme dětem bezpečný a předvídatelný časoprostor, zotužujeme je v kontaktu s přírodou a citlivě pečujeme o jejich o jejich citové prožívání

Zabývám se designovou upcyklací textilu, tvořím výrobky pro mladé a věčně mladé dámy – kabely, kabelky, tašky, batůžky, kosmetické taštičky i tkaničky do bot. Nevyhýbám se ani kvalitním novým materiálům. Každý můj výrobek je originál. Doplňkovým sortimentem jsou šité výrobky nejen do bytu a obaly na knihy.

MALFINI, a.s. se sídlem v Ústí nad Labem je středoevropským lídrem na trhu reklamního textilu a předním dodavatelem v dalších zemích Evropy s důrazem na společenskou odpovědnost. Ve svém portfoliu má i segment pracovních oděvů. Společnost nabízí přes 300 různých produktů. B2B charakter obchodního modelu firmy je založený na e-shopu, dostatečných skladových zásobách, rychlé logistice a dokonalých zákaznických službách. Jako přední hráč v daném sortimentu se značkami Malfini, Malfini Premium a Piccolio, který doplňují pracovní oděvy Rimeck a také pracovní textil holandské firmy Tricorp, i bezpečnostní obuv společnosti Bata Industrials a nově i obuv značky Puma, působí firma už takřka v 35 evropských zemích. Roční celkové tržby překračující dvě miliardy korun jsou výsledkem práce víc jak 380 zaměstnanců. Moderní, plně automatizovaný sklad v Ostravě disponuje kapacitou větší než dvacet pět milionů kusů reklamního textilu. Dodávky na klíčové trhy do okolních států jsou realizovány do 24 hodin. Produkty společnosti MALFINI podléhají přísným zkušebním testům a nesou světově uznávanou pečeť kvality OEKO-TEX Standard 100, udržitelný textil pak certifikáty GOTS i GRS. Paní Logrová vám představí blíže udržitelné produkty a jejich výrobní cestu více info v PROGRAMU

Je rodinná firma, která dědí obor z generace na generaci bezmála 100 let. Marcela Vymyslická je majitelkou a módní návrhářkou firmy. Zaměstnáváme dámskou krejčovou Markétu Veverkovou. Zabývají se udržitelnou kvalitní módou. Šijí oděvy a doplňky pouze z přírodních a bio materiálů. Součástí dílny je i showroom, kde si mohou zákaznice vybrat zboží, které jim na míru upraví, nebo ušijí oděv přímo na míru. Již několik let vedou kurzy šití pro veřejnost. Pravidelně se účastní regionální módní přehlídky FASHION STORM. Na ReFashandě se krom prodejního stánku těšte i na módní přehlídku, které se můžete účastnit i vy! Více ve FB události ReFashanda a v Aktualitách.

Našim hlavním cílem je přiblížit up-cycling lidem jako alternativu k Fast fashion a celkově se zamyslet nad jiným přístupem k věcem. Budeme šťastní, pokud se za námi zastavíš na náš workshop a my v Tobě vzbudíme touhu stvořit si něco udržitelného. I stará podlaha se dá použít k potisku textilu. Jak? Technikou linorytu - tedy vyřezávání matrice do starého linolea. Tuto techniku si můžete vyzkoušet na našem workshopu. Můžete si přijít vybrat z připravených grafik, které si potisknete na vlastní nebo naše kousky. Taky si můžete vyzkoušet samotné vyřezávání grafiky. Přineste si vlastní, světlé oblečení a vdechněte mu nový život. Najdeš u nás taky další up-cycled originály. 

Jsme malý rodinný podnik, který se snaží dodat výtečnou kávu i na místa, kde byste ji ani nečekali. Ať jsme kde jsme, připravíme vám nejen skvělou kávu, ale také okouzlující zážitek. Kromě kávy si vychutnáte sladké i slané delikatesy převážně od Verči z Pečeno z láskou a od Terezky ze Zdravého mlsouna.

Zdůrazněte své pocity pomocí šperků UMAX. Rádi vám představíme naše rhodiované stříbrné šperky. Všechny naše výrobky jsou s láskou vyráběny v naší továrně v Charkově.

Vendula Beneš, Udržitelná móda a design. Jsem designérka udržitelné módy a doplňků. Navrhuji a píšu o udržitelnosti, navrhování textilu, upcyklaci a minimalismu. Vedu rozhovory s inspirativními lidmi na Youtube. Dávám lidem typy na udržitelnou domácnost a vyrábím produkty, které jsou ekologické.

  • Petra Jordánová

Háčkované šátky a čepice z duhových klubíček.

Mojí vášní je záchrana starších kvalitních textilních materiálů. Stejně ráda je pak zpracovávám a kombinuju. Vznikají mi při tom pod rukama tašky, taštičky, oblečení, zástěry, záclonky. Miluju kombinování barev a stylů, přírodní barvení a pomalé vyšívání. Inspiruje mě japonský styl wabi sabi a jeho kombinace krásy v nedokonalosti a praktičnosti.

Recyklace rifloviny, papírové tvoření, kovářské výrobky, háčkované hračky. Handicapem život nekončí, ale je to nový začátek.

Jsme sociální podnik, který zaměstnává 3 osoby se zdravotním postižením. Vyrábíme kožené výrobky: kabelky, peněženky, tašky, obaly na doklady, mobily, brýle; náramky, opasky, barefoot boty. A sortiment stále obnovujeme a rozšiřujeme. Naší cílovou skupinou je každý, kdo má rád kůži. U nás naleznou výrobku všechny věkové skupiny vč. dětí a seniorů. Druhy a typy našich výrobků nejsou nikde k vidění. Vše je ruční práce, buď v plném rozsahu nebo v částečném rozsahu (výrobky šité např. na stroji). Upcyklujeme, recyklujeme materiály, takže za námi zůstává min. uhlíková stopa. Těšíme se na Vás!

Jsme soukromá střední umělecká škola. Sídlíme v Ostravě-Zábřehu a vychováváme všestranné designéry. Sousloví „umělecké řemeslo“ v sobě spojuje dvě fascinující oblasti lidské činnosti: umění a řemeslnou práci. Naše Střední škola uměleckých řemesel ve svých žácích rozvíjí obě tyto oblasti, tedy jak umělecké nadání, tak praktickou zručnost. A to již od roku 1994. Studenti SŠ se aktivně zapojili do programu, především do programu pro školy a to formou autorských módních přehlídek a besedy na téma vlivu oblečení na naše zdraví. Prezentační místo budou mít pouze v pátek. Více infromací v Programu ReFashandy

SPŠ v Krnově na Soukenické a Opavské ulici má dlouholetou tradici v automobilových, technických a uměleckořemeslných oborech. Vychovává odborníky, kteří nachází uplatnění na trhu práce, nebo pokračují ve studiu na vyšších či vysokých školách. Absolvent 4letého denního studia s maturitní zkouškou ovládá základy tradičních řemeslných technik: např. tkalcovství a paličkování, ale i moderní technologie pro výrobu textilií např. strojové vyšívání, které uplatní jak v moderním interiéru, tak v oděvní tvorbě. Ovládá navrhování oděvů, bytových doplňků a vzorů látek. Zná tkaní na tkalcovském stavu a tapisérií na rámu, paličkování krajek, malování a tisk vzorů na látky, šití ruční i na šicím stroji, dále vyšívání na programovatelném vyšívacím stroji. Disponuje znalostmi o designu textilií a počítačové grafiky. Seznámí se s tradičními textilními materiály, ale i s materiály inovativními. Obor reaguje na současnou ekologickou situaci a zabývá se recyklací, upcyklací a cirkulární módou. Součástí studia jsou četné exkurze, návštěvy výstav a zahraniční stáže např. v Miláně a Barceloně. SPŠ připravila workshopovou zonu pro veřejnost i školy. 

Naše tvorba spočívá v přirozeném nutkání využívat odpadový či přebytečný materiál a jeho přetváření do dalších užitečných forem. Tímto usilujeme o nalezení rovnováhy bez vytváření přebytku. Tento koncept je zároveň naším životním stylem, považujeme ho za nutnost v rámci existence celé naší planety. Svou prezentací a prodejem tak chceme demonstrovat směr, kterým bychom se všichni měli co nejdříve ubírat, co nejméně plýtvat a nebýt jen slepě konzumní.

  • TuART chill zóna s tvořením

Jsme ostravští recyklátoři, kteří vyrobí cokoliv z čehokoliv. Orientujeme se převážně na odpadové materiály, kterým dáváme nový život. Železo, dřevo, nebo třeba plsť, ničeho se nebojíme a na netradiční řešení jsme experti. Umělecká svářečka/kovářka a sochařka, kuchař, novopečený truhlář a tvůrce všemožných dekorací. Rádi zhmotníme vaše nápady. 
Hlavním našim lákadlem je upcycling chill zóna, která v minulosti navštívila pár známých i méně známých festivalů a kulturních akcí.
Naše motto : Odpad nemusí být odpadem. 
V chill zóně budete moci tvořit na stánku Haliny Mastné - plstění suchou i morkou formou. Více informací v proramu na stáncích.

Nezisková organizace ZAHRADA 2000 z. a. se od roku 1998 věnuje duševnímu zdraví a poskytuje především v jesenickém regionu ucelený komplex sociálně zdravotních služeb s cílem umožnit lidem s duševním onemocněním „návrat zpět do života“. Protože víme, že práce je důležitá pro slušnou kvalitu života, vytváříme chráněná pracovní místa a hlásíme se k principům sociálního podnikání. Naši klienti tak mají možnost uplatnit se v lidské společnosti a najít oporu v jejich nelehké životní situaci a úspěšně zdolávat překážky běžného života, které jsou způsobeny jejich nemocí. V několika ekonomických provozech zaměstnáváme na vymezených chráněných pracovních místech cca 40 osob se zdravotním
hendikepem, zpravidla na částečný úvazek, tak aby to vyhovovalo jejich zdravotnímu omezení. Ve výrobě klademe důraz na kvalitu našich výrobků, aby vám přinášely radost po dlouhá léta. Větší část produkce z naší šicí a keramické dílny sami prodáváme v naší prodejně, na venkovních trzích a nově si je můžete zakoupit i z pohodlí domova na e-shopu. Prezentace jen  v sobotu.

Vyrábíme slámky ze slámy jako alternativu plastovým brčkům a namísto konvenční módy tvoříme udržitelné a originální kousky oblečení.Slámky z žitné slámy vznikly jako produkt, který nahrazuje užívání plastových výrobků.Navrhujeme a Tvoříme z materiálů, u kterých dbáme na původ jejich výroby.Každý kousek oblečení je jedinečný, osobitý a za jeho kvalitou si stojíme, protože prošel jenom našima rukama.

Partner




Mediální partner

Pořadatelé ReFashion

Černá louka s.r.o.
Černá louka 3235
Ostrava - Moravská Ostrava
702 00
IČ: 26879280, DIČ: CZ26879280
www.cerna-louka.cz

 

 

Trojhalí Karolina
K Trojhalí 3361/5
Ostrava – Moravská Ostrava
702 00
IČ: 72089237, DIČ: CZ72089237
www.trojhali.cz

FESTIVAL REFASHION

Program, produkce a marketing
Jana Jílková
+420 606 035 557
jana.jilkova@cerna-louka.cz

Sociální sítě, web
Lucie Sembolová
+420 737 046 621
l.sembolova@gmail.com


 

FESTIVAL REFASHANDA

Program a produkce festivalu:
Jana Jílková
+420 606 035 557
jana.jilkova@cerna-louka.cz

Marketing festivalu:
Veronika Břicháčková
+420 727 813 655 
veronika.brichackova@cerna-louka.cz